[...] rekompozycja sylwetki jest łatwa do osiągnięcia? Jakich efektów możemy się spodziewać? Osobom z nadwagą polecam wykonanie dobrej redukcji. W przypadku odchudzania efekty są dużo szybsze do zaobserwowania, a zmiana sylwetki jeszcze mocniej będzie nakręcać nas do dalszej pracy i treningu. O czym należy pamiętać podczas rekompozycji sylwetki? [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
[...] w białko i witaminę B-12, a także jest dobrym źródłem żelaza, więc łatwo sprawdzić, jak włączenie mięsa do diety mogło pomóc naszym przodkom w przetrwaniu. Dziś jednak dużo łatwiej jest pozyskać białko – na przykład w strączkach. Witaminę B-12 można znaleźć odpowiednio w serze, jajkach, mleku i sztucznie wzbogacanych produktach, a żelazo [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
[...] i zwykle są to trzy lub cztery posiłki. „Dieta zdecydowanie się zmieniła. Kiedy brałem udział w zawodach, zjadałem znacznie ponad 4500 kalorii dziennie. Białka jest bardzo dużo, ale trzymam się tego samego rodzaju pożywienia, tylko w mniejszych ilościach. Normalnie miałbym około 280 g białka dziennie i garść węglowodanów w każdym posiłku, [...]
Rynek sportowych przekąsek obecnie się rozrasta, a jedną z opcji, jakie wykorzystać może osoba trenująca są fit ciastka. Są to zazwyczaj odpowiedniki rynkowych słodyczy, które zostały wyprodukowane zgodnie z fit normami, jak i przy użyciu dodatków wzbogacających ich wartość odżywczą, co sprawia, że są korzystniejszą opcją dla naszego zdrowia [...]
Dyskusje o tym, która odżywka jest lepsza – białko serwatkowe, czy kazeina – nie ustają. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że białko serwatkowe (WPC/WPI) lub kazeina jest lepsza. Są to odżywki różne, posiadające odmienne przeznaczenie. W pewnej sytuacji lepiej sprawdzi się WPC/WPI, w innej lepiej wypadnie kazeina. Podsumowanie Oba rodzaje [...]
[...] uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), spowolnienia replikacji itd. Podsumowanie Według Rafaela de Cabo, szefa Oddziału Gerontologii [...]
[...] aminokwasów i przeciwutleniaczy, takich jak tryptofan, tyrozyna, cholina, biotyna. Zawierają też kwasy tłuszczowe omega-3 ananas - zawiera tryptofan, trochę serotoniny i dużo bromelainy - enzymu, który łagodzi stany zapalne sery — są źródłem tryptofanu oraz fenyloetyloaminy (która także działa antydepresyjnie). Ponadto zawierają różne [...]
Od zawsze wiemy, że osoba niewyspana jest markotna, zła, rozkojarzona i zwyczajnie nieobecna wśród nas. W tym artykule poruszymy kilka czynników, które pomogą Ci poprawić jakość snu bez wizyty u specjalistów. Sypialnia też jest ważna Warto przed pójściem spać zadbać o właściwą temperaturę w sypialni. Obowiązkową czynnością sprawdzi się tutaj [...]
[...] i od razu zamykać. Podsumowanie Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem naszej diety. Zawiera ona bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych cennych witamin, a także pierwiastków mineralnych, które skutecznie wzmocnią i usprawnią odporność organizmu, ale też wspomogą układ [...]
Niedawno spotkałem wypowiedź osoby cierpiącej z powodu poważnych zaburzeń. Człowiek ten twierdził, iż: „wszystkie dodatki są szkodliwe przez nienaturalność i kumulację w organizmie oraz reakcję z innym nawet bardzo odległym czynnikiem. Nawet nieduża kumulacja, które zareaguje z innym składnikiem, bywa zabójcza. I nie ma znaczenia, czy są [...]
[...] grzyby, który może rosnąć na niektórych produktach spożywczych. Wreszcie, niektóre herbaty mogą wchodzić w interakcje z lekami, suplementami lub ziołami, jeśli pijesz ich dużo. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli masz obawy dotyczące możliwych interakcji. Podsumowanie Aby zaparzyć najlepszą filiżankę herbaty, używaj świeżych składników i uważaj [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Jeśli zaczynasz przygodę z kulturystyką, to pierwszym Twoim celem będzie zdobycie większej masy mięśniowej. Podstawowym warunkiem wzrostu muskulatury jest dodatni bilans energetyczny, a oznacza to, że musisz dostarczać więcej kalorii, niż zużywasz. Kolejnym niezwykle istotnym wymogiem jest konieczność dostarczenia większej ilości białka. Jak to [...]
Do realizacji głównego zalecenia diety mającej za zadanie zredukować tkankę tłuszczową można podejść na wiele sposobów. Kilka podpowiedzi dotyczące dokładnego liczenia staraj się zachowywać podobny poziom spożycia kalorii każdego dnia kontroluj codziennie postępy swojej diety - waga/lustro/pomiary o odpowiednim spożyciu białka i treningu siłowym [...]
[...] na SFD istniał nawet oddzielny dział forum o nazwie „Alternatywna Droga”, którego byłem twórcą i głównym prowadzącym, w którym, jako jedni z pierwszych w Polsce, pisaliśmy dużo o diecie paleo, osoby postulujące ten sposób odżywiania, wskazywały na to, że głównym pożywieniem człowieka w okresie zbieracko-łowieckim, były upolowane zwierzęta i to, [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
[...] 9 musi być dostarczanych do organizmu z codziennymi jadłospisami. Są to tak zwane aminokwasy egzogenne, które nie mogą być wytwarzane z innych związków. Białka uważane są za dużo ważniejsze od węglowodanów i tłuszczy, gdyż z aminokwasów organizm jest w stanie pozyskać substraty energetyczne, natomiast z glukozy czy kwasów tłuszczowych nie może [...]